Domowy sposób na suszenie pestek dyni - to prostsze, niż myślisz

Lubisz pestki dyni? W takim razie zamiast kupować kolejne opakowanie sprawdź, jak wysuszyć je domowym sposobem. Pamiętaj, że nadają się do tego wszystkie pestki - oprócz tych z dyni hokkaido.
Zobacz wideo

Etap 1.

Przekrój dynię i wydobądź z miąższu pestki. Następnie opłucz je na sitku lub durszlaku i oczyść ręcznie z miąższu. Na koniec osusz ściereczką/ręcznikiem papierowym.

Etap 2.

Ułóż pestki na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. godzinę w 50 stopniach. Pamiętaj, by podczas pieczenia kilka razy uchylić piekarnik dla odparowania wilgoci. 

Etap 3.

Po godzinie wyłącz piekarnik, ale pestki zostaw w środku do czasu, aż piekarnik całkowicie wystygnie.

Pestki przechowuj w słoiku.